Partners

Kontakt

Annelie Eriksson

 

Västanberg 26

790 21 Bjursås

 

+46(0)73-068 73 70

 

E-mail: annelie@annelieeriksson.se

“Distansritt- ridsportens Formula 1”

Distansritt eller Endurance Riding som det kallas internationellt är en uthållighetssport till häst. Den går att likna med längdskidåkning, enduro, mountainbike, maratonlöpning eller rally.

 

Distansen kan variera mellan 40 km upp till 160 km. Mästerskapsdistansen, det vill säga den sträcka man rider på SM, EM, VM och även andra stora tävlingar internationellt går över 160 km.

 

Hela sextonmilssträckan delas upp i sex etapper med veterinärkontroller före start, fem gånger mellan etapperna och även en gång direkt efter mål.

 

Det är gemensam start för alla, där startar tävlingstiden. När man kommer tillbaka efter första etappen får man en ”ankomsttid”. Man har då 20 minuter på sig att få ner hästens puls till 64 slag/minut och gå in till veterinärkontrollen. Det ska alltså gå så fort som möjligt och här har serviceteamet en viktig roll. När man går in till veterinärkontrollen passerar man ”intiden” och där stoppas tävlingstiden. Vilotiden startar och den kan vara mellan 30 – 50 minuter, sedan är det bara att ladda allt inför nästa etapp.

 

 

Serviceteamet

 

Serviceteamet har en otroligt viktig roll i det hela. Ute på banan langar de vatten för att kyla ner hästen med. Vi gör även några sekunders stopp för att låta hästen dricka, sedan langar de även dricka till ryttaren.

 

Det är viktigt att få i hästarna vatten för att de ska orka springa fort så länge, vilket i dagsläget krävs för att ligga på topp. Ju högre tempo på längre sträckor desto mer jobb från serviceteamet anpassat efter dagstemperatur.

 

På väg in mot veterinärkontrollen jobbar serviceteamet likt ett depåstopp i rally. Allt för att tjäna viktiga sekunder inför nästa etapp. Utrustningen tas av, hästen kyls med vatten för att så snabbt som möjligt få ner pulsen till 64 slag/minut. Och sedan in till veterinärkontrollen för att ridtiden ska stoppas och noggrann kontroll av hästen ska genomföras.

 

Minsta tecken på utmattning, rörelsestörning eller vätskebrist gör att ekipaget diskvalificeras från tävlingen. Efter kontrollen är det vila och påfyllning av energi för både häst och ryttare inför nästa etapp.

 

Det gäller alltså att lägga upp loppet så att det passar den enskilda hästen och bästa betyget är när du lätt kan öka upp tempot mot slutet.

 

Det är bra att känna sin häst väl för att veta exakt hur man ska disponera loppet. Men det viktigaste av allt är att ha en stor känsla för hur hästen känns och därefter anpassa loppet. Det kan ju även hända att man rider en helt ny häst på tävling och då är det känslan som avgör.